NIJVERDAL – Dennis Lingsma is sinds oktober actief als trainer/coach van Friesland U13 samen met Nik van der Land (KV Westergo) en Wim Braam (KV Drachten). Beiden waren dit toernooi helaas afwezig. Hierdoor gingen er dit keer twee Waterpoorters mee met de Friese selectie U13, want Dennis had een beroep gedaan op Ralph de Vries (Hoofdtrainer KV De Waterpoort). Zijn dochter is speelster van Friesland U13. Friesland U13 is in december vijfde geworden op de Challenge in Rotterdam.

De eerste wedstrijd van de jeugd stond al gepland om 10:10 uur tegen Den Haag. De spanning was goed zichtbaar bij de jonge talenten. Dit resulteerde ook in een iets statischer spel en een aantal gooi- en vangfouten. Ondanks dit werd er wel gewonnen met 2-5. Dit was een mooi uitgangspunt voor de tweede wedstrijd die gespeeld werd tegen Noord-West. Na een bespreking met de coaches kregen ze zelfvertrouwen en keerden ze terug het veld op. Deze wedstrijd stond het verdedigend veel stabieler en wisten ze het de tegenstander moeilijk te maken. Aanvallend ging het goed. Er werd leuk gekorfbald en genoeg kansen gecreëerd. Deze wedstrijd eindigde in winst voor Friesland U13 met 8-0.

Het was belangrijk om genoeg rust te pakken voor de talenten, omdat er zes wedstrijden gespeeld moesten worden. Het was een warme dag, dus er moest goed gegeten en gedronken worden. Wedstrijd drie tegen RTC team van de Vallei stond om 12:50 klaar om te beginnen. Met al twee wedstrijden in de pocket waren wij goed op weg naar een mooie eindklassering. Ook in deze wedstrijd kwamen wij al snel op voorsprong en wouden dit ook graag snel uitbouwen, maar helaas was het de tegenstander die constant bij kon blijven en mee scoorde. Pas tegen het einde van de wedstrijd konden wij een gat van drie punten slaan en wisten de wedstrijd te beslissen met een stand van 11-9.

De volgende tegenstander was een oude bekende RTC Zuid. Tegen dit team speelden de Friezen ook in de eindwedstrijd van de Challenge voor plek vijf of zes die toen in het voordeel van de Friezen werd beslist. Nu wij al drie wedstrijden gewonnen hadden en van deze ploeg op de Challenge ook al eens gewonnen hadden, was het doel duidelijk met minder dan winst nemen wij geen genoegen. Het spel was net als de vorige wedstrijden dynamisch en snel. Hierdoor wist de tegenstander geen grip op onze aanval te krijgen en werd er flink wat gescoord. Door de goede aanvallen en snelle onderscheppingen wisten wij deze wedstrijd dan ook te beslissen met een riante voorsprong 14-4.

Nu wij vier wedstrijden gewonnen hadden, stond Friesland U13 boven aan in de poule op doelsaldo. De tegenstander Midden Nederland had het even goed als ons gedaan en was nog altijd ongeslagen. Bij winst van deze wedstrijden zou Friesland U13 een plek in de finale veroveren en zou dus sowieso met een prijs naar huis gaan. Indien er werd verloren, zou de derde plek het hoogst haalbaar zijn. Na een peptalk van de coaches te hebben gehad, maakte Friesland U13 zich op voor de wedstrijd. In het begin van de wedstrijd leek er geen vuiltje aan de lucht. Friesland U13 kwam al snel op een voorsprong die op een gegeven moment uit gebouwd werd tot 4-0. Met één been in de finale zou je denken, maar niks bleek minder waar. Midden Nederland wisselde de ene speler na de ander en stelde er alles op in om Friesland U13 te ontregelen en met succes. De Friese formatie wist de korf niet meer zo makkelijk te vinden en kreeg het verdedigend moeilijk. Midden Nederland begon te scoren. Bij een gelijke stand van 5-5 kregen de Friezen nog wel kansen en zelfs een aantal strafworpen die allemaal gemist werden. Hierdoor maak je het jezelf wel heel moeilijk en zo kon Midden Nederland winnen met 5-7.

Helaas voor Friesland U13 geen finale. Teleurgesteld verlieten we het veld en het liefst wilden we direct naar huis gaan. Maar ook verliezen hoort bij sport “you win some you lose some”. Wel moesten wij ons nog op maken voor de wedstrijd om plek drie en vier.Na alle motivatie en energie bij elkaar geraapt te hebben, maakten wij ons klaar voor de laatste wedstrijd van deze dag. Tegen de andere ploeg die de finale net misliep, namelijk RTC Dordrecht. We wisten dat deze net zo ver gekomen waren als wij, dus zullen zij minstens zo goed zijn. Door een scherp begin waarbij Friesland U13 makkelijk scoorde, wisten ze deze wedstrijd toch al snel naar zich toe te trekken. Friesland U13 werd derde met een eindstand van 12-6.

Ondanks het verlies in de halve finale kan Friesland U13 terug kijken op een fantastisch toernooi. Ze hebben een mooi resultaat behaald met verzorgd en aantrekkelijk korfbal. Dit belooft veel goeds voor de Challenge in Rotterdam in december 2018.

Complimenten aan de spelers:

Heren:
Tieme Eppinga – LDODK
Noud Faber – LDODK
Corné Hoogeveen – LDODK (Afwezig dit toernooi)
Wilmer Hansma – CSL
Monse Hansma – Spannum
Lieuwe v/d Hoek – Heerenveen
Seles de Jong – Lintjo

Dames:
Marrit bij de Leij – LDODK
Lyan Stelma – LDODK
Sanne Veenstra – LDODK
Anne-Lin Swart – De Walden
Chiara de Vries – Heerenveen
Carina Wiersma – Drachten
Meike Broersma – Drachten