De Oprichting

De grote “stichter” van de vereniging was Job Benedictus. Hij trommelde in korte tijd een aantal enthausiastelingen bij elkaar. In september van het jaar 1971 werden er een aantal vergaderingen georganiseerd waarna uiteindelijk op 26 oktober 1971 officieel de korfbalvereniging De Waterpoort werd opgericht, vernoemd naar het rijksmonument in Sneek.

Periode 1972 - 1980

Voorzitter in het beginjaar van de Waterpoort was Job Benedictus, hij zou het ambt 10 jaar bekleden. Daarna nam Harm de Wagt zijn taak over. In 1985 werd de hamer overgedragen aan Rutger van Dijk.

Begonnen in de afdeling Friesland stootte de Waterpoort het uiteindelijk tot de promotieklasse, dit onder leiding van coach Fetze Speerstra. Daarna kwamen de zgn. jaren van zaaien. Degradatie was enkele malen niet te vermijden en De Waterpoort speelde een paar jaar in de vierde klasse.

Problemen waren er voor de Waterpoort op het gebied van ledenaanwas. Senioren waren er genoeg, maar met de jeugdafdeling wou het niet echt vlotten. Op 21 september 1976 werd er dan ook op de algemene ledenvergadering (toen nog in de Sneeker Sporthal) een jeugdcommissie opgericht bestaande uit Job de Vlas en Harm de Wagt. De JC probeerde korfbal bij de jeugd te promoten.

Periode 1981 - 2004

In 1982 werd dan ook het eerste schoolkorfbaltoernooi georganiseerd. Dit sloeg aan; de basisscholen pakten het initiatief op en deden massaal mee. Tot op de dag van vandaag organiseert de Waterpoort nog ieder jaar een schoolkorfbaltoernooi.

De Waterpoort 1 werd in het seizoen 1981/1982 kampioen in het KNKV 1a district Noord door een 5-6 overwinning op De Hoeve. Trainer/coach Fetze Speerstra en zijn spelers zegevierden over “eeuwige” tegenstanders als ROG, Tietjerk, De Hoeve, Boelenslaan, DTS en CSL. Uitbundig feest, want de Promotieklasse bereiken is een mijlpaal in de sportieve geschiedenis van de club.

In de herfst van het jaar 1985 begonnen Sietske Buisman en Zwaantje Terpstra met een welpenteam. Het aantal kinderen was niet zo groot, zo lezen we in de Poortpraat (het clubblad) van 1986, maar zo langzaam aan begon dit wat te groeien. Twee jaar later was dit aantal vermeerderd tot zo’n 13 kinderen.

In 1987 is het groot feest bij de Waterpoort. Niet alleen werd het 15-jarig jubileum gevierd, maar ook vond de opening van het eigen clubhuis plaats. Het Praatvak zoals het clubgebouw werd genoemd vormde ruim 16 jaar het middelpunt van de vereniging. Op het Kaatsland (waar overigens ook alle wedstrijden werden gespeeld) was het altijd een drukte van vanjewelste, tot in 2002 het veld en het clubhuis werden gesloten. Er werd verhuist naar de locatie naast de C. Kanhal, een eigen kantine had de vereniging niet meer.

Kampioensfoto 1981/1982

Staand van links naar rechts: Klaas Otten, Japke de Jong, Trynke de Boer, Fokke Terpstra, Rutger van Dijk, Berber Eppenga, Fetze speerstra, Taapke Post en Rommie Speerstra (niet op de foto). Gehurkt van links naar rechts: Sietse Postma, Harm de Wagt, Herman de Vries, Sietske de Wagt, Grada Greidanus, Joeke de Boer en Dirk Ykema.

Kees Bruin en Job Benedictus

Preses Kees Bruin en erevoorzitter Job Benedictus kort na de opening van ’t Praatvak in 2006.

Periode 2005 - 2010

In 2005 is Kees Bruin voorzitter van de vereniging, hij volgde Jan Voogd op. Eind 2006 begon een nieuwe periode in de geschiedenis van KV de Waterpoort: de overstap naar het hyper moderne Sportcentrum Schuttersveld werd gemaakt. Vanaf dat moment had de vereniging weer de beschikking over een eigen kantine, twee kunstgrasvelden en kon gebruik worden gemaakt van de nieuwe sporthal. Het clubhuis wordt wederom Het Praatvak gedoopt. Eind 2007 had de vereniging bijna 160 leden. Met de overstap naar het Schuttersveld ging het sportief ook weer beter met de vereniging.

Onder leiding van succes-coach Harm de Wagt (2004-2008) en zijn begeleidingsteam bestaande uit o.a. Fokke Terpstra (assistent en coach 2e team), Zwaantje Terpstra (verzorging) en Gerard de Graaf (teammanager) promoveerde het eerste team van de vereniging op het veld en de zaal uit de vierde klasse naar respectievelijk de tweede en eerste klasse. Harm de Wagt zei na 25 jaar korfbal-trainerschap het korfballen op een lager pitje te willen zetten, hij gaat zich bezighouden met de lagere teams van de vereniging. In het voorjaar van 2008 maakte de vereniging bekend dat met ingang van de najaarscompetitie Hillebrand Diever uit Oldeholtpade werd aangesteld als hoofdcoach. Samen met zijn begeleidingsteam bestaande uit Rob Kreeft (assistent trainer), Zwaantje Terpstra (verzorging) en Gerard de Graaf  (teammanager) zorgde Hillebrand dat het eerste team promoveerde naar de eerste klasse op het veld. Het aantal leden steeg, tot 171 op 31 maart 2010. In 2009 en 2010 organiseerde de vereniging de KNKV Noordelijke Bekerfinales.

Periode 2011 - 2013

In januari 2011 maakte Hillebrand Diever tijdens het lopende zaalseizoen bekend dat hij De Waterpoort per direct ging verlaten. Hij werd tijdelijk opgevolgd door assistent Rob Kreeft, die het eerste team samen met teammanager Gerard de Graaf tot de zomer ging coachen. Tijdens deze zaalcompetitie degradeerde De Waterpoort naar de tweede klasse. Na de zomer nam Hille Bergsma uit Reduzum samen met assistent Henk Steunebrink uit Balk het stokje van hem over. In oktober van dat jaar viert de vereniging haar 40-jarig bestaan. Op 19 februari 2012 promoveert De Waterpoort naar de eerste klasse na het behalen van het kampioenschap in de tweede klasse.  Op 16 juni 2012 organiseerde de vereniging het Drie Provinciën Toernooi. Vanaf het seizoen 2012-2013 komt De Waterpoort weer terug uit in de tweede klasse en ziet het team veel ervaren spelers vertrekken. Hans Meulman volgt in 2013 Hille Bergsma op als hoofdtrainer. Samen met assistent Willem Post en verzorgster Zwaantje Terpstra gaat hij de selectie van Waterpoort begeleiden. Gerda Broekate nam de voorzittershamer in 2013 van Kees Bruin over, hij diende drie termijnen en eenjaar ad-interim

Periode 2013 - 2016

Hans Meulman, Willem Post en Zwaantje Terpstra (verzorging) bouwen aan een nieuwe selectie met veel jonge talenten. Vanaf het 2e seizoen werpt dit zijn vruchten af. Waterpoort 1 pakt als 1e team in de historie van de vereniging de triple. Veldkampioen 2e klasse, Zaalkampioen 2e klasse en Kampioen van de bekercompetitie.

Hans Meulman neemt één seizoen na het behalen van de kampioenschappen afscheid van KV de Waterpoort en worden opgevolgd door Ralf de Vries. Willem Post blijft 1 seizoen langer en wordt daarna opgevolgd door Gerard Plantinga.