Korfbal

Korfbal2017-08-15T16:55:21+02:00

Populair

Eén van de redenen dat korfbal zo populair is geworden, is dat het de enige teamsport ter wereld is waar mannen en vrouwen in één team samenspelen. Daarnaast is korfbal een echte familiesport, op zaterdagen zijn hele gezinnen binnen en langs de lijnen te vinden. Mede hierdoor kent korfbal een niet-agressief karakter en is de sfeer binnen en buiten het veld altijd prima. Naast de sportieve functie heeft de korfbalsport dus ook een grote maatschappelijke functie. Sporters uit alle lagen van de bevolking en van elke leeftijdsgroep gaan op een gezellige, sportieve wijze met elkaar om.

Korfbalteams bestaan uit vier mannen en vier vrouwen. Korfbal is een sport die je samen moet spelen. Lopen of dribbelen met de bal is niet toegestaan. Overspelen en goed vrij lopen zijn daarom belangrijke onderdelen in het spel. Goed vrijlopen is belangrijk omdat je niet verdedigd mag schieten. Korfbal wordt gespeeld in twee vakken. Beide clubs leveren vier spelers voor elk vak. In het ene vak valt de ene ploeg aan en verdedigt de andere ploeg. In het andere vak is het net andersom. Na twee doelpunten (of na een bepaalde tijd) wordt er van vak en van functie gewisseld, de aanvallers worden verdedigers en de verdedigers worden aanvallers.

Binnen en buiten

Vroeger werd korfbal alleen maar buiten gespeeld. In 1966 veranderde dit. Om in de koude wintermaanden toch te kunnen korfballen, korfballen met koude handen is ook niet ideaal, werd er een zaalcompetitie gestart. Nu wordt de eerste helft van de veldcompetitie voor het zaalseizoen gespeeld en de tweede helft erna. In de zaal is het speelveld kleiner dan op het veld. De zaalwedstrijden van KV de Waterpoort worden eveneens Sportcentrum Schuttersveld gespeeld in de gelijknamige Schuttersveldhal.

 

Korfbalverbond en internationaal

De Koninklijke Nederlandse korfbalbond (KNKV) heeft ruim 100.000 leden. Daarmee is korfbal na voetbal, hockey en volleybal de vierde teamsport van Nederland. Ter vergelijking: korfbal had in 2007 twee keer zoveel leden als basketbal. De leden zijn verdeeld over ongeveer 580 verenigingen. In meer dan 50 landen over de hele wereld wordt korfbal gespeeld. In 2012 werd het laatste Wereld Kampioenschap gehouden in China. Nederland heeft dit toernooi gewonnen! De laatste jaren heeft Nederland laten zien duidelijk de beste te zijn op internationaal vlak.

 

Afgelopen wedstrijd

De Waterpoort
De Waterpoort
17
THUIS
De Wâlden
De Wâlden
15

Activiteiten

Seizoensopening 19/20

24 augustus @ 14:00 - 25 augustus @ 01:00

Spelregelbewijs verplicht