Over De Waterpoort

Bondsrelatie

Bondsnummer: NCX33F7

Clubnaam: De Waterpoort
Plaats: Sneek
Opgericht: 26-10-1971

Clubkleuren:
Thuis: groen/wit verticaal gestreept shirt, witte broek/rok, witte sokken
Reserve: antraciet/grijs verticaal gestreept shirt, witte broek/rok, witte sokken

Beschikbare veldafmetingen:
Veld, Sportcentrum Schuttersveld: twee seniorenvelden (twee aspirantenvelden, vier pupillenvelden)
Zaal, Sportcentrum Schuttersveld: twee sportzalen, één seniorenveld (één aspirantenveld, vier pupillenvelden)

Adresgegevens

Homepage:
www.waterpoort-sneek.nl
E-mailadres:
info@waterpoort-sneek.nl
Redactie:
redactie@waterpoort-sneek.nl

Contactgegevens bestuur

Postadres:
KV De Waterpoort
Thomas Zandstrastraat 2, 8602 CW, Sneek

Kantine Het Praatvak:
Thomas Zandstrastraat 2, 8602 CW, Sneek
0515-438861

Sporthal Sportcentrum Schuttersveld:
Thomas Zandstrastraat 1, 8602 CW, Sneek
0515-462115

Wedstrijdsecretariaten

Senioren en junioren:
Tessa Remery (tessaremery@hotmail.com)
06-40155871

Bij KV De Waterpoort

Korfbal

Korfbal is een sport voor iedereen. Eén van de redenen dat korfbal zo populair is geworden, is dat het de enige teamsport ter wereld is waar mannen en vrouwen in één team samenspelen. Daarnaast is korfbal een echte familiesport, op zaterdagen zijn hele gezinnen binnen en langs de lijnen te vinden. Mede hierdoor kent korfbal een niet-agressief karakter en is de sfeer binnen en buiten het veld altijd prima. Naast de sportieve functie heeft de korfbalsport dus ook een grote maatschappelijke functie. Sporters uit alle lagen van de bevolking en van elke leeftijdsgroep gaan op een gezellige, sportieve wijze met elkaar om. Bij De Waterpoort vind je dan ook teams van jong tot oud én voor verschillende niveaus.

De onderverdeling in leeftijdsgroepen is als volgt:

Categorie Gemiddelde leeftijd Maximaal
Senioren 18.1 jaar en ouder
A-jeugd (Junioren) Tussen 15.1 en 18.0 jaar 18 jaar
B-jeugd (Aspiranten) Tussen 13.1 en 15.0 jaar 16 jaar
C-jeugd (Aspiranten) Tussen 11.1 en 13.0 jaar 14 jaar
D-jeugd (Pupillen) Tussen 9.1 en 11.0 jaar 12 jaar
E-jeugd (Pupillen) Tussen 7.1 en 9.0 jaar 10 jaar
F-jeugd (Pupillen) Tussen 5.1 en 7.0 jaar 8 jaar
Kangoeroe Klup Tussen 3.0 en 6.0 jaar 6 jaar

Het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond (KNKV) is de landelijke bond die het korfbal in Nederland organiseert en alle korfbalverenigingen ondersteunt. Het KNKV heeft bijna ruim 100.00 leden. Daarmee is korfbal na voetbal, hockey en volleybal de vierde teamsport van Nederland. Ter vergelijking: korfbal had in 2007 twee keer zoveel leden als basketbal. De leden zijn verdeeld over ongeveer 580 verenigingen. En het KNKV kent drie korfbal-vormen, te weten: topkorfbal, wedstrijdkorfbal en breedtekorfbal.
De teams van De Waterpoort zijn verdeelt over wedstrijdkorfbal en breedtekorfbal competities.

Meer informatie over de korfbalbond kun je vinden op www.knkv.nl. KV De Waterpoort behoort tot het district Noord.
Meer weten over contributie en dergelijke? Klik dan hier

Kangoeroe Klup

De Kangoeroe Klup is een initiatief van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond. Tijdens de Kangoeroe Klup-bijeenkomsten maken de deelnemers, van tussen de 3 en 6 jaar, aan de hand van leuke, leerzame en verantwoorde spelvormen kennis met sport en spel. De Kangoeroe Klup is gericht op de aller jongste jeugd en leert hen met een knipoog kennismaken met korfbal, maar heeft uitdrukkelijk niet het aanleren van korfbaltechnieken en het spelen van wedstrijden als doelstelling.

Mocht u vragen hebben: mail naar: kangoeroeklup@waterpoort-sneek.nl. En voor de agenda klik hier.

Lid worden

Lid worden hoeft niet meteen. Je kan eerst komen kijken en natuurlijk een paar trainingen mee doen met de andere kinderen van de Kangoeroe Klup. Wanneer je het leuk vindt, kun je ook lid worden van onze Kangoeroe Klup. Wanneer je lid wordt (kosten: €38,- per jaar) krijg je een heel mooi Kangoeroe Klupshirt en ontvang je de Kangoeroe Klup Nieuwsbrief! Dus kom snel een keer kijken en meld je aan. Voor meer informatie en aanmeldingen kun je contact opnemen met Janneke Kreeft – van der Kooij, coördinator van de Kangoeroe Klup van KV De Waterpoort, op kangoeroeklup@waterpoort-sneek.nl.

Historie

De grote “stichter” van de vereniging was Job Benedictus. Hij trommelde in korte tijd een aantal enthausiastelingen bij elkaar. In september van het jaar 1971 werden er een aantal vergaderingen georganiseerd waarna uiteindelijk op 26 oktober 1971 officieel de korfbalvereniging De Waterpoort werd opgericht, vernoemd naar het rijksmonument in Sneek.

Voorzitter in het beginjaar van de Waterpoort was Job Benedictus, hij zou het ambt 10 jaar bekleden. Daarna nam Harm de Wagt zijn taak over. In 1985 werd de hamer overgedragen aan Rutger van Dijk.

De Waterpoort 1 werd in het seizoen 1981/1982 kampioen in het KNKV 1a district Noord door een 5-6 overwinning op De Hoeve. Trainer/coach Fetze Speerstra en zijn spelers zegevierden over “eeuwige” tegenstanders als ROG, Tietjerk, De Hoeve, Boelenslaan, DTS en CSL. Uitbundig feest, want de Promotieklasse bereiken is een mijlpaal in de sportieve geschiedenis van de club. Staand van links naar rechts: Klaas Otten, Japke de Jong, Trynke de Boer, Fokke Terpstra, Rutger van Dijk, Berber Eppenga, Fetze speerstra, Taapke Post en Rommie Speerstra (niet op de foto). Gehurkt van links naar rechts: Sietse Postma, Harm de Wagt, Herman de Vries, Sietske de Wagt, Grada Greidanus, Joeke de Boer en Dirk Ykema (klik op de foto voor een vergroting).

Begonnen in de afdeling Friesland stootte de Waterpoort het uiteindelijk tot de promotieklasse, dit onder leiding van coach Fetze Speerstra. Daarna kwamen de zgn. jaren van zaaien. Degradatie was enkele malen niet te vermijden en De Waterpoort speelde een paar jaar in de vierde klasse.

Problemen waren er voor de Waterpoort op het gebied van ledenaanwas. Senioren waren er genoeg, maar met de jeugdafdeling wou het niet echt vlotten. Op 21 september 1976 werd er dan ook op de algemene ledenvergadering (toen nog in de Sneeker Sporthal) een jeugdcommissie opgericht bestaande uit Job de Vlas en Harm de Wagt. De JC probeerde korfbal bij de jeugd te promoten. In 1982 werd dan ook het eerste schoolkorfbaltoernooi georganiseerd. Dit sloeg aan; de basisscholen pakten het initiatief op en deden massaal mee. Tot op de dag van vandaag organiseert de Waterpoort nog ieder jaar een schoolkorfbaltoernooi.

In de herfst van het jaar 1985 begonnen Sietske Buisman en Zwaantje Terpstra met een welpenteam. Het aantal kinderen was niet zo groot, zo lezen we in de Poortpraat (het clubblad) van 1986, maar zo langzaam aan begon dit wat te groeien. Twee jaar later was dit aantal vermeerderd tot zo’n 13 kinderen.

In 1987 is het groot feest bij de Waterpoort. Niet alleen werd het 15-jarig jubileum gevierd, maar ook vond de opening van het eigen clubhuis plaats. Het Praatvak zoals het clubgebouw werd genoemd vormde ruim 16 jaar het middelpunt van de vereniging. Op het Kaatsland (waar overigens ook alle wedstrijden werden gespeeld) was het altijd een drukte van vanjewelste, tot in 2002 het veld en het clubhuis werden gesloten. Er werd verhuist naar de locatie naast de C. Kanhal, een eigen kantine had de vereniging niet meer.

Preses Kees Bruin en erevoorzitter Job Benedictus kort na de opening van ’t Praatvak in 2006.

In 2005 is Kees Bruin voorzitter van de vereniging, hij volgde Jan Voogd op.  Eind 2006 begon een nieuwe periode in de geschiedenis van KV de Waterpoort: de overstap naar het hyper moderne Sportcentrum Schuttersveld werd gemaakt. Vanaf dat moment had de vereniging weer de beschikking over een eigen kantine, twee kunstgrasvelden en kon gebruik worden gemaakt van de nieuwe sporthal. Het clubhuis wordt wederom Het Praatvak gedoopt. Eind 2007 had de vereniging bijna 160 leden. Met de overstap naar het Schuttersveld ging het sportief ook weer beter met de vereniging.

Onder leiding van succes-coach Harm de Wagt (2004-2008) promoveerde het eerste team van de vereniging op het veld en de zaal uit de vierde klasse naar respectievelijk de tweede en eerste klasse. Harm de Wagt zei na 25 jaar korfbal-trainerschap het korfballen op een lager pitje te willen zetten, hij gaat zich bezighouden met de lagere teams van de vereniging. In het voorjaar van 2008 maakte de vereniging bekend dat met ingang van de najaarscompetitie Hillebrand Diever werd aangesteld als hoofdcoach. Onder zijn leiding promoveerde het eerste team naar de eerste klasse op het veld. Het aantal leden steeg, tot 171 op 31 maart 2010. In 2009 en 2010 organiseerde de vereniging de KNKV Noordelijke Bekerfinales.

In januari 2011 maakte Hillebrand Diever tijdens het lopende zaalseizoen bekend dat hij De Waterpoort per direct ging verlaten. Hij werd tijdelijk opgevolgd door Rob Kreeft, die het eerste team tot de zomer ging coachen. Tijdens deze zaalcompetitie degradeerde De Waterpoort naar de tweede klasse. Na de zomer nam Hille Bergsma het stokje van hem over. In oktober van dat jaar viert de vereniging haar 40-jarig bestaan. Op 19 februari 2012 promoveert De Waterpoort naar de eerste klasse na het behalen van het kampioenschap in de tweede klasse.  Op 16 juni 2012 organiseerde de vereniging het Drie Provinciën Toernooi. Vanaf het seizoen 2012-2013 komt De Waterpoort weer terug uit in de tweede klasse en ziet het team veel ervaren spelers vertrekken. Hans Meulman volgt in 2013 Bergsma op als trainer. Gerda Broekate nam de voorzittershamer in 2013 van Kees Bruin over, hij diende drie termijnen en een jaar ad-interim als voorzitter.

Erevoorzitter

 • Job Benedictus

Erelid

 • Taapke de Heij
 • Harm de Wagt
 • Kees Bruin

Ere-supporter

 • Johannes Dekker
 • Jeltsje Dekker †

Lid van Verdienste

 • Lammy de Goede-Hoekstra
 • Sietske de Wagt-de Boer
 • Rutger van Dijk
 • Wietse Hendriks
 • Gerrit Stelwagen
 • Klaas Timmermans
 • Job de Vlas †