Sport- en medische verzorging

Sport- en medische verzorging2017-08-15T16:16:50+02:00

SportverzorgingBij sportverzorging (medische verzorging) denken veel mensen spontaan aan de verzorger die met emmer en spons het korfbalterrein oploopt.

Vroeger was sportverzorging en sportbegeleiding voorbehouden aan de elite, de topsporter. Maar vandaag de dag ligt dit ook binnen het bereik van onze recreatieve sporter. Meer nog; door de steeds hogere eisen en de competitiviteit die de recreatieve sporter stelt wordt sportverzorging en sportbegeleiding ook op dit niveau een must. Niet enkel op het gebied van prestaties maar zeker ook op het gebied van gezondheid. Een sportverzorger (medische verzorger) doet immers heel wat meer dan enkel een tape leggen of masseren: het is het begeleiden van sporters, met als belangrijkste taak preventie. Vaak is hij of zij de eerste persoon die klachten hoort of opkomende blessures herkent. Tegelijkertijd is hij of zij de schakel tussen sporter en arts, fysiotherapeut. Voorkomen is beter dan genezen. Hoofd medische verzorging van KV de Waterpoort is eind verantwoordelijk voor activiteiten, zoals;

 massage

 sporttaping ter ondersteuning en stabilisering van spieren en gewrichten van dichtbij opvolgen van de sporter en het herkennen van beginnende blessures, overtraining tussenstap tussen ‘hersteld en half hersteld, volop trainen of spelen ja/nee’ advies omtrent verzorging, stretching en …rust begeleiding bij stabilisatietraining, opstellen trainingsprogramma’s bij blessure EHBSO (eerste hulp bij sportongevallen) tijdens wedstrijden indien nodig de sporter doorverwijzen naar een specialist (arts, fysiotherapeut, Topfysio)

Waarom sportmassage?

Sportmassage maakt de spieren beter bestand tegen lichamelijke inspanningen. Tijdens de massage verbetert de doorbloeding in de spieren en worden afvalstoffen afgevoerd. Zo winnen de spieren aan kracht, snelheid en flexibiliteit en vermindert stijfheid en pijn. Dat komt de prestaties tijdens de volgende trainingen en wedstrijden ten goede. Bij KV de Waterpoort wordt ook aan sportmassage gedaan.

Wanneer?

Je kunt de spieren vóór de sportactiviteit laten masseren, als onderdeel van de opwarming. De massage bereidt de spieren voor op de inspanning en verhoogt het prestatievermogen. Na de activiteit stimuleert een sportmassage het recuperatievermogen van de spieren. Tot slot kan een sportmassage het herstel helpen bevorderen na een blessure.

Wanneer niet?

Sportmassage is absoluut te vermijden bij een spierscheur (acuut), een infectie of een verwonding van de huid. Ook bij hevige pijn, koorts of extreme vermoeidheid verwijst de hoofd medische verzorging van KV de Waterpoort door naar een arts.

Waarom sportbegeleiding?

Over de gezondheidsvoordelen van sporten is men het al lang eens. Veel mensen willen dan ook graag starten met sporten maar weten niet hoe er aan te beginnen. Maar ook de actieve sporter van KV de Waterpoort willen weten of hij of zij goed bezig zijn. Om nog beter te presteren of gewoon om zijn gezondheid niet te schaden. Daarom kan een persoonlijke begeleiding door onze medische verzorger een uitstekende optie zijn.

Samengevat zijn de taken van de hoofd medische verzorging KV de Waterpoort:

– Blessurepreventie beleid opzetten;
– EHBO plan van aanpak opstellen;
– Leden informatie verstrekken (bijv. sport-medisch-advies);
– In samenwerking met bestuurslid technische commissie verantwoordelijk voor het aanstellen van verzorgers en/of fysiotherapeuten;
– Indien aanwezig, controle AED apparaat
– Controle aanwezigheid en compleetheid EHBO trommels bij elk team
– Houden van “spreekuur” momenten
– Leiding geven, coördineren van activiteiten van de medische verzorgers, wie doet wat en wanneer
– Tevens werkzaamheden verrichten conform de taak van de medische verzorger (zie onderstaande taken)

Taken van een sportverzorger (medische verzorger) KV de Waterpoort:

– Verrichten van E.H.B.O. bij spelers; – Verzorgen van spelers met acuut (sport-)letsel; – Begeleiden van spelers voor, tijdens en na de wedstrijd – Toepassen van tape- en bandagetechnieken indien noodzakelijk
Verrichten van taken in opdracht van de hoofd medische verzorging (bovengenoemd)

– Ingezet worden als medische project begeleider bij bijzondere activiteiten, zoals toernooien etc.

Hij/zij staat onder supervisie van het hoofd medische verzorging en rapporteert aan het hoofd bij bijzonderheden of calamiteiten

Wie zitten in het medische team van KV de Waterpoort?
Zwaantje Terpstra (hoofd), Alie Remeri (stagiaire) en Marcel Smit.

Hoe kun je de hoofd sportverzorger (medische verzorging) bereiken;

Op de site van KV de Waterpoort is een overzicht van de organisatiestructuur, dus ook de medische commissie/staf. De naam van de hoofd verzorging en overige verzorgers staan hierbij vermeld.

Afgelopen wedstrijd

De Waterpoort
De Waterpoort
17
THUIS
De Wâlden
De Wâlden
15

Activiteiten

Spelregelbewijs verplicht