MENALDUM – Het vlaggenschip van De Waterpoort heeft zaterdag de korfbaltopper tegen TDK uit Deinum gewonnen. De Snekers pakten met 12-21 niet alleen het zaalkampioenschap, maar dwongen daarmee ook directe promotie naar de eerste klasse af.

Coach Hans Meulman gaf vooraf al aan zijn spelers mee trots te zijn. “We zijn van de eerste naar de derde klasse gegaan en hebben vandaag de kans om terug uit te komen op ons oude niveau.” TDK en De Waterpoort stonden voorafgaand aan het duel met evenveel punten bovenaan.

Het massaal opgekomen publiek zag, nadat de confetti uit het speelveld was weggehaald, de dames van TDK de score openen. Binnen vijf minuten zetten zij de thuisploeg op 3-0. Nadat de Snekers de zenuwen van zich af wisten te schudden, werd de aansluitingstreffer gescoord. Het spel werd gespeeld op het scherpst van de snede, maar het ruwe spel werd door de leidsman snel de kop in gedrukt. De Waterpoort pakte op 4-5 de eerste voorsprong en, via doelpunten van Frank Bruin en Julia Wolthuizen, werd de ruststand bepaald op 4-9.

Allard Huitema opende in de tweede helft de score voor de Snekers, maar zag zijn ploeg direct daarna twee strafworpen oplopen (8-12). Het devies van Meulman, rustig blijven spelen en geen fouten maken, was op ervaring gebaseerd. Eerder in Sneek werd hierdoor van TDK verloren in de laatste tien minuten. Zijn ploeg gaf gehoor, met langere aanvallen en veel steelballen in de verdediging. Het volwassen spel van De Waterpoort tekende de groei die het team dit seizoen heeft doorgemaakt. Met doelpunten van Nick Huitema en Tialda Bakker werd de voorsprong uitgebreid tot 11-19. In de slotfase kwam Dennis Lingsma, die dit seizoen veel minuten heeft gemaakt in het eerste team, in het veld. Hij bekroonde zijn wissel met een doelpunt en maakte daarmee deel uit van de spelers en staf die, op 12-21, de champagne konden ontkurken.